Letterlijk staat Reiki voor universele (rei) levensenergie(ki).

Reiki is een therapie uit Japan waarbij positieve energie door de handen wordt doorgegeven. 
De behandelaar is alleen maar een kanaal. Hij geeft als het ware de energie door. 

Energie is overal. Door steeds terugkomende emotionele problemen ontstaat er een blokkade in onze energie toe-en afvoer. Als men deze blokkade niet erkent of herkent zal deze op den duur lichamelijkeklachten gaan geven zoals pijnklachten, allergien of bv. ziektes. Kijk maar naar hoofdpijn die veroorzaakt wordt door stress. En die emotionele verstoringen kunnen diep zitten. Meestal hebben we zeweggestopt en kunnen we ze pas herkennen als we eraan herinnerd worden. 
Reiki kan je op weg helpen. Maar eerst moet je zelf bewust worden van je emotionele verstoringen. Daarna kun je handelen.

Door een Reiki behandeling te ondergaan wordt je zelfgenezend vermogen weer op gang gebracht.
Natuurlijk mag een Reikibehandelaar je geen genezing beloven. Reiki is een behandelmethode maar geen geneeswijze. Dat wil niet zeggen dat Reiki je niet kan genezen!

Reiki staat ook voor balans. Het werkt op fysiek, geestelijk en emotioneel niveau. Het heelt het lichaam en vult het met positieve energie. Daardoor doet het niet altijd wat je wilt of verwacht, maarwel wat op dat moment het beste voor jou is.

Een Reiki behandeling is ook aan te raden als er sprake is van spanningen of stress of gewoon wanneer er een uurtje behoefte is aan ontspanning. Als je het gevoel hebt dat je het nodig hebt kun jehet jezelf ook gewoon een keertje cadeau geven.
Op natuurlijke wijze wordt het proces van heling op lichamelijk en geestelijk niveau geactiveerd.

Reiki is eigenlijk heel simpel. Het doet wat het moet doen op dat moment.
Als Reiki-gever kun je dit ook niet beïnvloeden . Als iemand bijvoorbeeld komt met voetklachten maar ondertussen zit met bijvoorbeeld een meningsverschil met zijn/haar levenspartner, dan is de kansgroot dat de positieve energie naar dat meningsverschil gaat en hem/haar nieuwe inzichten geeft in die situatie.
Terwijl de voetklachten misschien niet verholpen zijn op dat moment. Daarom is het belangrijk dat een Reiki behandelaar je geen gouden bergen belooft , immers Reiki gaat zijn eigen weg.
Nogmaals: Reiki doet wat het moet doen op dat moment.